Het teeltproces start bij het zaad. Het zaad wordt gezaaid en groeit uit tot een aspergeplant (eigenlijk een wortel). De aspergeteler plant deze aspergeplant in de aspergebedden. Pas na 2 jaar kan er voor het eerst geoogst worden. In het voorjaar groeit er uit een aspergeplant een stengel. Dit is de asperge die wij kennen. Per plant groeien er per seizoen ongeveer 10-15 asperges.
De aspergeplant groeit na de oogst door tot een plant met loof. In de herfst sterft het loof af. De opgebouwde suikers trekken dan via de sapstroom naar de wortels. Deze voedingsstoffen zorgen voor nieuwe stengels in het volgende aspergeseizoen.
In maart wordt er folie op de bedden gelegd, om verkleuring tegen te gaan, de grond lekker warm te houden en hierdoor de oogst te vervroegen. Om het groeiproces nog meer te versnellen, wordt over de folie nog een transparante folie gelegd, een zogenaamde mini tunnel. Als het tijd is om te oogsten, wordt de folie opgelicht en als er een barstje in de grond zit of de asperge zichtbaar is, kan hij worden gestoken. De gestoken asperges worden direct in koud water gelegd gedurende 6 uur. Dit is om verkleuring te voorkomen. Daarna worden ze gesorteerd op kwaliteit (kleur, dikte en lengte).
Op Sint Jan (24 juni) stopt officieel de teler met steken. Een paar dagen langer kan ook en is echt geen probleem, maar je moet zeker geen weken langer willen steken. Het klinkt misschien raar, maar aspergeplanten hebben rust nodig om komend jaar opnieuw voldoende productie te kunnen maken. Als je nu langer doorsteekt, zal zich dat volgend jaar negatief in de opbrengst doen gelden. Veel mensen denken dat we ieder jaar opnieuw aspergeplanten planten, maar dat is niet zo. Aspergeplanten gaan 10 jaar mee. Elk jaar worden er wel nieuwe bedden gemaakt.
Wist je overigens dat asperges zeer gezond zijn? Ze zijn eigenlijk een superfood en dan ook nog eens van eigen bodem. Ze bevatten weinig calorieën en zitten vol met vitamines en mineralen. Dat is ook de reden dat er allerlei geneeskrachtige werkingen zijn beschreven na het eten van asperges.
"Aardige mensen bij Asperges van de Rith en de asperges zijn altijd van goede kwaliteit"
Gijs